Obilazak gradilišta Sava Centra uz prisustvo medija iz Jugoistočne Evrope

Rekonstrukcija Sava Centra odvija se po planu i njegovo otvaranje planirano je za tačno godinu dana, u novembru 2023. istakao je menadžment naše kompanije na regionalnoj konferenciji za medije održanoj 15. novembra 2022. godine u hotelu Crowne Plaza. 

Tada će biti otvoren kongresni deo sa 40 sala, šoping zonom i kancelarijskim prostorom. O radovima na ovom objektu novinare iz Srbije i regiona danas su upoznali čelni ljudi Sava Centra, kompanije Delta Real Estate i firme PlanRadar, čiji digitalni alat predstavlja jednu od inovacija u renoviranju kongresnog centra.

“Do sada smo realizovali radove na sanaciji konstrukcije objekta, peskarenje, impregnaciju i sanaciju betonskih površina na fasadi, a počela je i montaža fasadnih stakala sa visokim stepenom energetske efikasnosti. Počeli smo radove i na Plavoj dvorani, što će biti jedan od najsofisticiranijih segmenata u rekonstrukciji Sava Centra”, rekla je Katarina Gajić, direktor projektovanja i izgradnje u kompaniji Delta Real Estate.

Kako bi radove na renoviranju objekta sprovela u zadatim rokovima, a sa maksimalnim kvalitetom, kompanija Delta Real Estate koristi i najsavremenije digitalne alate, kao što je PlanRadar. 

„Isplativost i održivost nije moguća bez savremenih aplikacija. Za nas je na ovom projektu logičan izbor bio PlanRadar jer smo već sarađivali na projektima, kao što su hotel Indigo, Delta House, i Delta Planet Niš”, naglasila je Katarina Gajić.

„Pored solarlnih panela na krovu, LED rasvete, ozelenjavanja objekta, nastojimo da sertifikujemo objekat, jer smatramo da ćemo na taj podstaći ostale učesnike u kongresnoj industriji da nas prate. Samo nekolicina kongresnih centara u Evropi poseduje neki od sertifikata, a Sava Centar zaslužuje da se nađe među najboljima”, rekla je Kristina Milinčić, generalni direktor Sava Centra, podsećajući još jednom da će čuveni kongresni centar i posle renoviranja zadržati svoju osnovnu namenu.

„Sava Centar je jedan od najznačajnijih projekata ne samo za našu kompaniju Delta Real Estate, Delta Holding, već i za naš grad i državu. Sava Centar je brend i spomenik kulture i njegova rekonstrukcija za nas kao investitore nije nimalo laka. Međutim, okupili smo tim, partnere i saradnike na projektu koji čvrsto veruju da vrednost Sava Centra doseže mnogo dalje od granica naše zemlje. Pripremili smo koncept koji će vratiti poslovanje, zabavu i život u ovaj objekat, ali i istovremeno postati jak pokretač kongresne industrije u regionu”, izjavila je Angelina Nekić, potpredsednik Delta Holdinga i generalni direktor Delta Real Estate grupe.

Sava Centar je jedan od najkompleksnijih i najsloženijih objekata na ovim prostorima, a samim tim njegova rekonstrukcija je poduhvat koji zahteva vreme, novac, znanje i odgovornost.

Kako bi sačuvali spoljašnju formu i izgled, radovi na sanaciji fasade izvode se prema originalnom projektu glavnog arhitekte Stojana Maksimovića, a kose staklene površine nastaviće da nagoveštavaju enterijer Sava Centra. Veliko poštovanje investitora prema objektu navodi inženjere kompanije Delta Real Estate, da tokom celokupnog projekta teže pronalasku pravog odnosa između starih i novih elemenata u enterijeru, a veličina i kompleksnost projekta uslovili su pristup – od zone do zone.

„Kroz rad u kompaniji PlanRadar imao sam priliku da se susretnem sa brojnim impozantnim građevinskim projektima širom sveta. Drago mi je što vidim da se moderni trendovi građevinske i industrije nekretnina,
kao što su digitalizacija, energetska efikasnost ili zelena gradnja, sve više primenjuju i na projektima u Srbiji, a Delta Real Estate je svakako jedan od lidera u ovoj oblasti. Ipak, ono što bih ovom prilikom dodatno posebno istakao je i interes koji neki od projekata sa kojima se susrećem izazivaju u širim zajednicama – a projekat rekonstrukcije Sava Centra svakako je jedan od njih. Nije bilo teško odlučiti se da predstavnike medija iz regiona dovedemo upravo na ovakav projekat, koji predstavlja spoj tradicije i modernog građevinarstva“ – izjavio je Bojan Petković, direktor kompanije PlanRadar za Jugoistočnu Evropu i Centralnu Aziju.