Darija Raščanin na konferenciji REMHUB 2022

Put transformacije Sava Centra od raskošnog zdanja podignutog pre četiri decenije, a od nedavno i spomenika kulture, ka energetski efikasnom objektu kakav će postati, prisutnima je predstavila Darija Raščanin, menadžer projektovanja i gradnje u kompaniji Delta Real Estate, na konferenciji REMHUB 2022: Driving Energy Efficiency in Real Estate održanoj 30. novembra u Beogradu.

Kao jedan od panelista na konferenciji, Darija je predstavila primere dobre prakse u oblasti energetske efikasnosti kompanije Delta Real Estate i otkrila koja sve poboljšanja na tom planu su predviđena za rekonstruisani Sava Centar.

“Urađena je energetska sanacija omotača krova i fasade. Posebna pažnja je posvećena obnovi betonske fasade. Vodilo se računa ne samo o estetskim i konstruktvinim, već i o termoizolacionim svojstvima. Sistemi za grejanje i hlađenje su optimizovani tako da budu efikasniji. Nije nam bila ideja da samo obnovimo objekat nego da ga pripremimo za narednih 40 godina, da bude energetski efikasan i funkcionalan, tako da će veći deo krova biti pripremljen za postavku solarnih panela”, rekla je Darija Raščanin.

Rekonstruisani Sava Centar imaće najverovatnije BREEAM sertifikat, dok je nova poslovna zgrada Delta holding, Delta House, nosilac LEED Gold sertifikata.

“Sertifikacija nam nije sama po sebi cilj, sertifikacija je samo rezultat svih napora koje smo uložili i koje ćemo ulagati da objekat postigne svoj puni potencijal”, dodala je Darija Raščanina i zaključila da postojeći objekti uopšte ne moraju biti loši u odnosu na novogradnju, mogu čak biti i bolji, ali da bi se to postiglo, investitori moraju da imaju iskustvo, znanje i volju time da se bave.

Konferencija je održana u organizaciji medijske kuće West Media World, uz institucionalnu podršku Ministarstva rudarstva i energetike, Privredne komore Srbije i Saveta zelene gradnje Srbije. Među brojnim učesnicima konferencije našli su se predstavnici nadležnih institucija, organizacija i kompanija koje posluju u sektoru nerketnina i prisutnim gostima pokušali su da daju odgovore na pitanja koliko je građevinski sektor nekretnina u Srbiji spreman za aktuelnu energetsku krizu, da li se u Srbiji grade energetski efikasne zgrade i koliko smo napredovali u energetskoj sanaciji postojećeg građevinskog fonda, kao i o tome kakav odnos imamo prema potrošnji energije.

Zaključak konferencije je da se sektor nekretnina definitivno okreće u pravcu energetski efikasnih rešenja, ali da tek predstoji put promena koje podjednako treba da iznesu i privreda i građani.

Kao odgovoran investitor, Delta Real Estate, shvata značaj i važnost zelene gradnje i svojim projektima nastoji da doprinese održivom razvoju, te će se uvek rado odazvati konferencijama na ovu i sličnu temu.