Intervju – Miloš Grdinić, MRICS: Naša kompanija ima velike planove za budućnost

Srbija je već dugi niz godina prepoznata kao rastuće globalno tržište, a statistike i analize pokazuju da je u poslednjih nekoliko godina postala jedna od najprivlačnijih destinacija za strane investitore. Kada pričamo o domaćim investitorima, Delta Real Estate se izdvaja kao vodeća kompanija u Srbiji po standardima gradnje, konceptima realizacije i inovativnim rešenjima. Razgovarali smo sa Milošem Grdinićem, MRICS – Direktorom razvoja i upravljanja imovinom, o tome zašto je Delta Real Estate lider u Jugoistočnoj Evropi u oblasti gradnje i upravljanja nekretninama.

U Delta Real Estate došli ste početkom godine, ali ono što je interesantno jeste da ste vi nekadašnji zaposleni kompanije. Koji su bili ključni faktori koji su doprineli Vašoj odluci o povratku?

Rast i razvoj na ličnom i poslovnom nivou primat je mog života, što znači da sam se uvek okretao ka novim izazovima i prilikama za koje sam smatrao da mi mogu doprineti tome. Odlazak van kompanije bio je deo te potrage, ali sam uvek znao da me put vodi tamo gde su najbolji uslovi za napredovanje, što je zapravo i ključni razlog mog povratka u Delta Real Estate. Veoma mi je bitno da učestvujem u daljem razvoju kompanije koja neguje princip zelene gradnje, insistira na najvišim standardima i to sve u timu sa ljudima koji vole svoj posao. Svi smo svedoci katastrofalnih klimatskih promena. Smatram da društveno odgovorno vođenje biznisa treba da zauzima vodeću poziciju u poslovnim strategijama. Raduje me što imam priliku da ponovo radim sa entuzijastičnim i inovativnim osobama koji veruju u to šta rade. Nakon istraživanja tržišta u celom regionu, zaključak je bio jasan – kontinuirani razvoj na visini globalnih standarda je upravo u Delta Real Estate kompaniji.

Zelena gradnja postaje sve važnija u današnjem vremenu, a Delta Real Estate se ističe po tome što neguje ovaj pristup. Šta je to novo šta ste uveli na srpsko tržište?

Iako je ekološka svest u Srbiji još uvek slabo razvijena, primetan je inicijalni talas zelene gradnje. Ponosan sam što sam deo tima koji se bavi društveno odgovornim ulaganjem i što smo jedna od prvih kompanija u Srbiji koja ispunjava standarde GOLD LEED sertifikata. Delta House, koja je sedište Delta Holding korporacije, poseduje ovaj sertifikat i ima visoko efikasne sisteme koji štite životnu sredinu, uključujući rezervoar za kišnicu, bipolarne jonizatore za čišćenje vazduha, solarne panele i plastične lopte kao olakšanu betonsku konstrukciju. Zanimljivo je da zgrada ima preko 1300m2 zelenila na krovu i parceli, što je veće od samog objekta. Pored izgradnje novih objekata, takođe se bavimo i projektima rekonstrukcije zgrada od kulturnog i istorijskog značaja za Beograd i Srbiju. Ovi projekti će biti u skladu sa svetskim ekološkim standardima, što će omogućiti postojećim objektima da postanu energetski efikasni i održivi, što će dalje doprineti ozelenjavanju Srbije.

Možete li nam reći nešto više o novim projektima, šta ih čini posebnim i koji su vaši planovi za njihovu realizaciju?

Naša kompanija ima velike planove za budućnost, podržane sa preko 620 miliona evra izdvojenog budžeta za novi investicioni ciklus. Fokusirani smo na našu viziju koja uključuje inovativnost, funkcionalnost i eko-održivost, a četiri nova projekta su primeri naše posvećenosti – Sava Centar, Delta Iron, Delta Land i Delta District. Posebno bih istakao Delta Iron, poslovni kompleks u Novom Sadu, koji se sastoji od četiri zgrade ukupne površine od 40.000m2. Ovaj kompleks se ističe svojim jedinstvenim oblikom, a gradnja će biti planirana korišćenjem zelenih tehnologija kako bi se odgovorilo na potrebe savremenog tržišta i doprinelo modernizaciji grada.

Beograd pokazuje jasnu potrebu za poslovnim prostorima, što se vidi kroz zainteresovanost zakupaca. Delta District planira da upotpuni ovo tržište sa tri nove zgrade A+ klase, koje će biti izgrađene tokom naredne godine. Svaka kancelarija će biti jedinstvena zahvaljujući impresivnoj arhitekturi i panoramskom pogledu na prestonicu. Pored poslovnih zgrada, Delta District planira izgradnju ekskluzivnog hotela sa pet zvezdica. Projekti Sava Centar i Delta Land su od posebnog značaja za nas, jer uključuju rekonstrukciju zgrada sa bogatom istorijskom prošlošću, a kroz njihovu realizaciju oživljavamo puls Beograda primenjujući tehnologiju budućnosti. Mixed-use koncept projekta Delta Land označava naš povratak u izgradnju stambenih prostora. Cilj nam je da pružimo građanima bolji kvalitet života u eko-održivom novom naselju koje nosi sa sobom istoriju Beograda. Početak realizacije Delta Land-a se očekuje u ovoj godini. Naš tim ima privilegiju da radi na rekonstrukciji Sava Centra, koji je ne samo najveći kongresni centar u Jugoistočnoj Evropi, već je i jedan od prepoznatljivih zaštitnih znakova Beograda po značaju za grad i po specifičnoj

Kako ste se prilagođavali promenama i koje su najveće prilike za vašu kompaniju u budućnosti?

Delta Real Estate kao ponosni deo Delta Holdinga,  ima tradiciju dugu 20 godina u poslovanju sa nekretninama. Pored kontinuiranog učenja i brige o zaposlenima, ključ uspeha u industriji nekretnina leži i u osluškivanju potreba tržišta i razvoju projekata koji će na najvišem nivou odgovarati na te potrebe. Kao što smo dokazali kroz rast prihoda i EBITDA od preko 55% u 2022. godini, naš kvalitetan menadžment i stručni tim eksperata uvek su spremni da pronađu inovativna i održiva rešenja za projekte. U budućnosti, vidimo najveće prilike u razvoju zelenih projekata i rekonstrukciji objekata sa kulturnim i istorijskim značajem u skladu sa najvišim svetskim ekološkim standardima. Ovo će biti naš doprinos daljoj modernizaciji i održivom razvoju Srbije, dok ćemo istovremeno nastaviti da se fokusiramo na tržište i razvoj projekata koji će najbolje odgovarati našim klijentima i korisnicima. Poštovanje kulturno-istorijskog nasleđa lokaliteta na kojem razvijamo naše projekte predstavljaju jednu od osnovnih i ključnih vrednosti kojima se vodimo u našem radu.