Intervju – Ivana Letić: Sava Centar, arhitektonski poduhvat

Sava Centar je iz moje perspektive bio uvek objekat koji je ljudima u svojoj osnovni izazivao snažne emocije, da li pozitivne ili negativne zavisi od čoveka do čoveka, ali njegova osnovna ideja je bila da ostavi jedan izuzetan i impresivan utisak. On je bio oličenje svega što je ovo društvo moglo da izgradi tada. To je moralo da predstavlja i sada. On je morao sada da izgleda podjednako moćno i impresivno i da donese nešto novo.

U holu se suštinski ogleda sklad i sinteza osnovne ideje koncepta rekonstrukcije Sava Centra.

U mom sagledavanju, hol predstavlja mesto gde posetilac intuitivno doživljava suštinu poruke i ideje koja stoji iza obnove Sava Centra. Shvatila sam da je ovaj prostor namenjen tome da odmah prenese posetiocu značenje: da slavimo izuzetnost naše prošlosti i arhitekture, ali istovremeno svesni da moramo stvoriti nešto potpuno novo.

Koncept Immersive Sale proizašao je iz želje da stvorim vizualizaciju najizvanrednije kongresne dvorane ikada. Međutim, postavila sam sebi pitanje – da li je ovo suština Sava Centra? Da li je cilj napraviti najekskluzivniju salu? Da li je Sava Centar samo priča o kreiranju enterijera koji odiše luksuzom? Odgovor je bio jednostavan – nije. Sava Centar je sinonim za inovaciju, Sava Centar mora da uradi nešto što ne postoji. Na ovaj način smo stvorili salu koja je ne samo najsavremenija, već i najinovativnija u ovom delu Evrope.

Sve novo što smo uneli crpi inspiraciju iz samog srca ovog prostora, ali se sada izražava kroz potpuno novu arhitektonsku formu. Na primer, zlatni zid u suštini je koncipiran kao skup trouglova koji predstavljaju osnovnu formu rešetki na plafonu koji su takođe jedna značajna likovnost. Trouglovi su odabrani zbog svoje trodimenzionalne strukture, kreirajući oblik koji predstavlja prepoznatljivi presek kroz Sava Centar – zarubljenu piramidu. Ovaj 3D aspekt ima dvostruki značaj – s jedne strane, oblikuje se u skladu sa prepoznatljivom formom objekta, dok istovremeno, kada posetilac stane pored zida, ta forma se preliva i komunicira s posmatračem na jedinstven način. To stvara dinamičan doživljaj, gde se tradicionalni oblik objekta transformiše u savremen izraz, angažujući posmatrača na nekom ličnom nivou.

Sadašnji Sava Centar je poput betona, simbol snage i postojanosti, dok svaka inovacija koju donosimo nosi sa sobom svetlost, mekoću i organski oblik.

Što se tiče drveća, ova tema je duboko ukorenjena. Količina betona u objektu je zaista tražila život, tražila je svetlost, tražila je da se nešto desi što će stvoriti balans toj masivnosti i težini koju on u svojoj bazi nosi sa sobom. Posebno bih istakla doprinos Aleksandra Šaletića, koji zajedno sa Stojanom Maksimovićem igrao ključnu ulogu u oblikovanju identiteta ovog prostora. Aleksandar je pionirski uneo zelenilo u Sava Centar, dodatno naglašavajući važnost ove teme. Danas zelene površine predstavljaju pojačanu i istaknutu osnovnu temu koja čini integralni deo ovog izuzetnog prostora.

Jedan od izazova bio je i rad s prostorom koji je inherentno bio tamniji. Da bismo prevazišli taj izazov, opredelili smo se za reflektivne materijale.

Svi materijali u prostoru su reflektivni kako bi se postigao efekat višestrukog isticanja svetlosti. Ova strategija dodatno je obogatila atmosferu prostora, čineći ga svetlijim i dinamičnijim.

Sav ritam, sav grid, sva matematika objekta je ustvari iz osnovne ideje objekta. Svi rasteri i ritmovi su već postojali u, sada izvučeni, nekako pročišćeni i inspirisani Sava Centrom.

Oblici svetiljki, koliko god da su nove u dimenziji su starih kvadratnih svetiljki, a zbog reflektivnih materijala, ta svetlost se ponavlja više puta.

U procesu obnove, posebnu pažnju posvetili smo funkcionalnosti i estetici prostora, kako bismo unapredili iskustvo posetilaca. Uveli smo osam evakuacionih stepeništa, što je bilo nužno za bezbednost, ali smo im pristupili s posebnom pažnjom kako ne bi narušili vizuelni dojam.

Odlučili smo se za inovativno rešenje – evakuaciona stepeništa u formi skrivenih ogledalnih struktura. Ovaj dizajn omogućava stepeništima da gotovo nestanu u enterijeru, apsorbujući okolinu i čineći ih gotovo neprimetnim. Ovo je bio ključan korak u očuvanju estetike prostora, pružajući istovremeno potrebnu funkcionalnost.

Sava Centar jeste regionalni i internacionalni objekat, ali je pre svega srpski. Kroz pažljivo oblikovan enterijer i funkcionalnosti sala, ne samo da smo odali počast prošlosti i budućnosti, već smo se takođe trudili da utisnemo srpski pečat. Razumemo da ova karakteristika možda nije lako uklopiva u modernim objektima, ali smo pronašli način da elegantno integrišemo i tu temu. Na taj način, Sava Centar zrači internacionalnim sjajem, istovremeno očuvavajući svoj srpski identitet.

Šta je bila ideja iza ove sale? Sve sale koje postoje su kongresne sale, a jedna je trebala da bude ipak nekako vezana i za ovaj naš deo istorije i dizajna koji je onako šire poznat.  U partnerstvu s Etno mrežom, težili smo stvaranju jedinstvenog prostora obogaćenog našim motivima. Tako smo osmislili simbolične oblike koji pripovedaju priče, kao i ovih loptica koje sugestivno predstavljaju etničku postavku naše bogate istorije. Motivi koje smo odabrali za prikazivanje na ova dva zida nisu slučajni i imaju duboko ukorenjen razlog. Na jednom zidu, simbolika motiva predstavlja brzinu -čuvena Rašićeva šara, ili bolje rečeno “brže od bržeg”, reflektujući brzinu sa kojom smo renovirali Sava Centar. Drugi motiv simbolizuje otvaranje Sava Centra uz želju da nas prati sreća i odbrani od uroka. Prikazuje preklapanje Vraškog kolena sa narodnom porukom da se Đavo saplete, stvarajući tako posebnu simboliku koja prenosi duh i značaj ovog trenutka.

Nazvali smo je Serbian Lounge jer je ovde pretežno prisutna internacionalna kongresna scena, te smo želeli olakšati orijentaciju stranim gostima. Posvećeno smo radili na stvaranju ovog prostora u saradnji sa Etno mrežom tokom poslednja tri meseca, a odlučili smo se za ovu vrstu koncepta kako bismo obradili poslednji detalj na autentičan način. Ideja o unapređenju elemenata inspirisanih Srbijom pratila nas je od početka. Danas, ponosno možemo istaći da imamo kongresnu salu koja istinski odražava srpske motive, ali na način koji se izdvaja od uobičajenog, stvarajući jedinstveno iskustvo.