Intervju – Angelina Neklić: žensko liderstvo i veliki planovi za Delta Real Estate

Nakon rekordne 2023. godine, u razgovoru sa generalnom direktorkom Delta Real Estate-a i potpredsednicom Delta Holdinga, Angelinom Nekić, osvrnuli smo se na dosadašnje uspehe, razgovarali smo o ambicioznim budućim planovima, kao i o novom investicionom ciklusu čija vrednost premašuje 800 miliona evra. Pored toga, dotakli smo se i važnog pitanja položaja žena u industriji nekretnina, ističući značaj njihove uloge i doprinosa u ovoj dinamičnoj oblasti.

 

Kako vidite ulogu žena u real estate industriji danas i koliko je, u tom smislu, Delta Real Estate primer drugima?

Nikada ranije u istoriji čovečanstva nije bilo lepše biti žena, nego danas. Za žene danas skoro pa da nema prepreka. Imaju mnogo više mogućnosti. Ja ih imam više nego što su ih imale moja mama, baka ili prabaka i to je divno. Došlo je vreme kada se zanimanja ne dele prema polu, već po tome koliko su osobe sposobne da iznesu zahteve koji se pred njih stavljaju. Trenutna situacija u Delta Real Estate-u je takva da veći procenat čine žene, ali mi smo organizacija koja raste, koja se menja i procenat se lako može promeniti u korist muškaraca. Smatram da u našoj kompaniji rade izuzetni ljudi, i muškarci i žene, i da zajedno gradimo bolji svet.

Koliko je za vas lično privilegija a koliko izazov to što ste na čelu tima u kom dominiraju žene i to u branši koja se smatra „muškim svetom”? 

Privilegija je, zadovoljstvo, ali i velika odgovornost biti na čelu tima Delta Real Estate-a. Pre funkcije CEO bila sam na funkciji CFO grupe, gde sam navikla da radim u ženskom timu. To je divno i podržavajuće okruženje. Danas se sve više žena opredeljuje za zanimanja koja su se nekada isključivo smatrala muškim. Veoma mi je drago da smo i mi kao društvo progresivni u tom smislu. Čak kad pogledamo zemlje u okruženju, videćemo da u zemljama Istočne Evrope ima više žena u biznisu i na odgovornim pozicijama od zemalja Zapadne Evrope. Fenomenalno je da žene u našoj zemlji imaju mogućnost da se bore za vodeće pozicije u biznisu.

Na koji način vi lično doprinosite stvaranju novih lidera unutar Delta Real Estate-a, naročito kada žene žele da napreduju u vašoj kompaniji?

Sve što možemo da uradimo, bez obzira na to da li se radi o ženi ili muškarcu, jeste da pružimo punu podršku i alate kako bi mogli da napreduju. Tu pre svega mislim na znanje, informacije i prilike. Ljudi koji žele da napreduju su, po prirodi stvari, veoma ambiciozni. Na nama je da ih usmerimo tamo gde treba da stignu.

Za nama je jedna izuzetno važna i uspešna godina za Delta Real Estate. Kojim projektima ste lestvicu podigli najviše i na šta ste posebno ponosni?

Prošla godina je rekordna godina od postojanja Delta Real Estate grupe i godina koja svakako daje vetar u leđa da te rezultate nadmašimo u 2024. godini. Svi segmenti: šoping molovi, poslovne zgrade i hoteli ostvarili su fenomenalne rezultate po svim pokazateljima. Naš cilj jeste da nastavimo sa inovacijama i da uvek stvaramo novu vrednost. Ono što je prošlu godinu definitivno obeležilo jeste projekat rekonstrukcije Sava Centra, u koji je investirano ukupno 118 miliona evra. Na ovaj projekat izuzetno smo ponosni kao grupacija, jer osim za našu kompaniju veoma je značajan i za region. Sava Centar predstavlja jedan od najvećih kongresnih, kulturnih i poslovnih centara u Srbiji, ali i u ovom delu Evrope. U toku 2023. godine rekonstruisali smo i otvorili dve trećine ukupne površine Sava Centra, a novina za ovaj deo Evrope je Immersive dvorana koja gostima omogućava vizuelni doživljaj od 360 stepeni, koji dosad nije viđen na Balkanu. Ovde se ne zaustavljamo, pa je tako za ovu godinu planirano otvaranje čuvene Plave dvorane, na čijoj rekonstrukciji posvećeno radimo. Plava dvorana će predstavljati najveću kongresnu i koncertnu dvoranu na prostoru čitavog Balkana, a njen prepoznatljiv kolorit biće sačuvan. Posetioci će imati priliku da uživaju u najsavremenijem audio-vizuelnom doživljaju. Otvaranje Plave dvorane sa više od 4.000 mesta planirano je za septembar ove godine.

 

Kada se postave tako visoki standardi, onda se očekuje da se tim kvalitetom i tempom nastavi. Čime će nas i na koji način Delta Real Estate iznenaditi u bliskoj budućnosti, kada je o novim projektima reč? 

Imamo izuzetno velike planove za predstojeći period, nastavljamo sa novim investicionim ciklusom. Projekti koji su pred nama su zaista monumentalni, po veličini, kvalitetu ponude i arhitektonsko-građevinskim rešenjima. To su: Delta Iron, Delta Land i Delta District.

 

Delta Iron je projekat kojim se na velika vrata vraćamo u Novi Sad posle više od 15 godina. Ono što Novom Sadu nedostaje je moderan poslovni centar. To smo prepoznali i želimo da dodamo vrednost Novom Sadu u vidu modernog poslovnog centra kakav postoji i u Beogradu i većim gradovim u okruženju. Postoji jasna poslovna logika iza plana da Novi Sad dobije moderan, energetski efikasan poslovni kompleks. Delta Iron će biti jedna od naših „najzelenijih” zgrada na kojoj ćemo primeniti razne novitete. Po prvi put ćemo raditi geotermalne sonde za poslovni objekat, a pored toga objekat će se snabdevati energijom iz solarne energane od 1,3MW, a tokom samog procesa izgradnje primenićemo najmodernije tehnologije. Na taj način ćemo transformisati nekadašnju industrijsku zonu na samom ulazu u Novi Sad u moderan poslovni centar. Drago nam je da Novom Sadu možemo pružiti jedan savremeni poslovni blok, baš kakav ovaj grad zaslužuje.

Delta Land biće jedinstven u ovom delu Evrope. U pitanju je savremen model stanovanja sa velikim udelom zajedničkog sadržaja. Delta Land je mixed-use koncept, koncept mešovite namene. Taj projekat je posebno zanimljiv, jer obuhvata objekte koji su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika koje nastojimo da sačuvamo kao važan deo kulturno-istorijskog nasleđa i veliki legat Miloša Savčića, nekadašnjeg gradonačelnika Beograda. To nas zaista motiviše da Beogradu ponudimo autentični arhitektonski izraz koji do sada nije ponuđen u glavnom gradu. Tu leži i najveća lepota rada u real estate-u, možete da budete svedoci transformacije jednog dela grada i poboljšanja kvaliteta života.

 

Delta District izdvajamo kao biser naših projekata, koji će se nalaziti na najatraktivnijem delu poslovnog centrana Novom Beogradu, u bloku 20. U okviru ovog projekta izgradićemo hotel sa pet zvezdica, modernu poslovnu zgradu i rezidencijalni deo povezan sa hotelom i servisiran od strane hotela što je jedinstvena ponuda na tržištu luksuznih stanova. Ovaj projekat predstavlja ekskluzivan koncept sa premijum uslugom u Srbiji, a impresivna arhitektura i visokokvalitetna gradnja učiniće ovaj blok autentičnim.