Novo, inovativno tehnološko rešenje na gradilištu Sava Centra

Sada, prvi put u Srbiji i u celom Jugoistočnom delu Evrope, najnovije tehnološko rešenje za sanaciju i obnavljanje u građevinskoj industriji primenjuje se u okviru projekta rekonstrukcije i obnove Sava Centra.

U proteklih 20 godina, uspešno izbegavamo ponavljanje istih projekata, metoda i načina rada. Naša strast leži u kontinuiranju inovacija, težimo ka stvaranju nečeg jedinstvenog i izvanrednog. Upravo ovakav pristup nam omogućava neprekidan rast i ekspanziju, jer smo fokusirani na otkrivanje novih prilika i kreativnih rešenja.

Saradnjom sa Sika i Fiber plus kompanijom, postigli smo revolucionarno rešenje za sanaciju grede na  objektu Sava Centru. Primenom Memory Steel inovativne tehnologije postali smo pioniri u ovoj oblasti u SEE Evropi, postavljajući nove standarde u industriji i obezbeđujući izvanredne rezultate za dugoročnu stabilnost i sigurnost ovog važnog objekta.

Tokom izgradnje Sava Centra pre gotovo 50 godina, primenjene su najnovije inovativne tehnološke metode.  Postavljeni kriterijumi na objektu u skladu su sa našom politikom poslovanju, a posebno inovativan pristup u saniranju greda je za nas poštovanje prema spomeniku kulture na čijem obnavljanju radimo. Pored uobičajenih, ključni faktor svakako je bio očuvanje enterijera Sava Centra. Memory steel tehnologija, kao najnovija i najefikasnija na tržištu, bila je jedino logično rešenje za sve naše zahteve“ – izjavio je Dušan Filipović, menadžer projektovanja i izgradnje u kompaniji Delta Real Estate.

Sika memory®-steel System je tehnologija aktivnog ojačanja konstrukcija koja se zasniva na tzv. legurama sa memorijom oblika. Ovakva legura pamti svoj originalni oblik i menja strukturu atoma kristalne rešetke kada se prednapreže u uzdužnom pravcu. Tokom aktivacije (proces zagrevanja na gradilištu), dolazi do deformacije nazad u prvobitnu i stabilniju strukturu kristalne rešetke. Ako se ova deformacija spreči adekvatnim ankerisanjem za betonsku konstrukciju, dolazi do prednaprezanja konstrukcije bez pojave gubitka sile usled trenja u memorijskom čeliku.

Ukupnom investicijom našeg portfolia od 800 miliona eura izgradili smo više od 600.000 m2  čime se ističemo kao regionalni lider u industriji nekretnina, ali ono što nas stvarno čini posebnim je naša strast prema inovacijama i želja da unapredimo građevinsku industriju.

Uzbuđeni smo što imamo priliku da doprinesemo modernizaciji Sava Centra i da učinimo ovaj projekat zaista posebnim. Zahvaljujemo se svim našim saradnicima i timu koji su omogućili da ova inovacija postane stvarnost.

Radujemo se budućnosti i novim mogućnostima koje će Memory Steel doneti u našoj industriji. Nastavićemo da istražujemo i primenjujemo najbolje tehnološke napretke kako bismo našim klijentima i zajednici pružili samo najbolje.