Kako će Sava Centar postati održiv?

Nakon kupovine Sava Centra jedan od naših primarnih ciljeva bio je da  poboljšamo energetsku efikasnost ovog nadaleko poznatog objekta. Saznanje da na svetu postoji samo nekolicina kongresnih centara koji poseduju sertifikat u ovoj oblasti, podstaklo je naš tim inženjera da implementira niz rešenja koja će Sava Centar uvrstiti među najbolje kongresne centre.

Godinama unazad u ovaj objekat nije ulagano, svi sistemi i instalacije odavno su van funkcije, zastareli i istrošeni. Prepoznatljiva staklena fasada odavno prokišnjava, a propuštanje velike količine toplote čini ovaj objekat energetski neefikasnim. Sa željom da ovaj objekat pozicioniramo visoko na lestvici održivih evropskih kongresnih centara, za ovaj projekat pripremili smo niz rešenja koja će unaprediti njegovu energetsku efikasnost:

NOVI STAKLENI OMOTAČ

Staklenu fasadu, koja zauzima površinu od preko 7.000m², već godinama je bilo neophodno zameniti. Na ovaj način rešava se izuzetno loša termoizolacija, ali i u krajnjoj liniji povećava bezbednost posetilaca. Nakon detaljne analize i razmatranja ponuda, pronađeno je rešenje koje zadovoljava sve neophodne uslove sa estetske i funkcionalne strane.
Nova stakla koja će krasiti Sava centar u budućnosti, biće gotovo identične boje kao stara, ali kada je u pitanju funkcionalnost, tu nema mnogo sličnosti. 

Novi stakleni omotač činiće troslojna stakla, koja pružaju izuzetnu termoizolaciju, uz solar faktor koji se nalazi u rasponu od 25-35%. Ovo praktično znači da će zimi stakleni omotač zadržati toplotu unutar samog objekta, a leti će sunčevi zraci mnogo manje uticati na rast temperature baš zbog niskog procenta solar faktora.

SOLARNI PANELI

Drugo u nizu rešenja podrazumeva eksploataciju solarne energije. Ova vrsta obnovljivog izvora se već uveliko smatra da će do 2025. godine postati broj jedan proizvođač „zelene“ električne energije. Sava centar sa svojom impozantnom površinom od 100.000m², ima odličan potencijal za postavljanje i korišćenje solarnih panela.

Arhitektura i dizajn krova i fasade su takvi da se velike ravne površine, nakon rekonstrukcije, mogu iskoristiti za implementaciju solarnih rešenja.  Ovi sistemi će značajno doprineti smanjenju potreba za nabavkom električne energije tokom cele godine, a prvenstveno tokom letnjih meseci kada je efikasnost solarnih panela najveća.

NOVE ZELENE POVRŠINE

Po ugledu na najpoznatije svetske kongresne centre Sava centar će nakon rekonstrukcije biti prava zelena oaza u centru Novog Beograda. S obzirom da zagađenje postaje sve aktuelnija tema u srpskoj prestonici tako će i zelenilo i čist vazduh u objektu imati sve veći značaj. Projektom je predviđeno da unutrašnjost objekta bude ispunjena dnevnom svetlošću i zelenilom kako bi boravak bio maksimalno prijatan.