Predstavljen 15. Izveštaj o održivoj poslovanju

Ponosno smo predstavili 15. Izveštaj o održivom poslovanju naše kompanije i ostalih članica sistema Delta Holding. Na događaju održanom u Sava Centru, prikazali smo ključne rezultate i postignuća u oblasti održivog poslovanja u 2023. godini.

Izveštaj je istakao naše napore u unapređenju energetske efikasnosti, društveno odgovornog poslovanja i primeni inovativnih rešenja na svim projektima u našem portfoliu. Zadovoljstvo nam je što smo predstavnike privrede i medija ugostili upravo u Sava Centru, koji je nakon rekonstrukcije postao prvi BREEAM sertifikovani objekat u svojoj kategoriji. Tokom radova na rekonstrukciji ovog simbola Beograda, poseban fokus stavili smo na primenu najsavremenijih rešenja koja su omogućila smanjenje potrošnje energije u objektu za čak 30% u odnosu na raniji period. Staklena fasada površine 7.000m² zamenjena je energetski efikasnim staklima najnovije generacije, a na krovu je postavljeno 912 solarnih panela za proizvodnju električne energije.

„ESG je centralna tema u svim privrednim oblastima, a za nas je to način života i rada već dugi niz godina. Ambiciozno investiramo u inovativne tehnologije, zelenu gradnju, obnovljive izvore energije, veštačku inteligenciju i digitalizaciju. Mi stvaramo biznise i gradimo ljude i to na održivi način, što odražava i naš novi vizuelni identitet“, izjavila je Marija Desivojević Cvetković, viša potpredsednica za strategiju i razvoj naše kompanije.

Zajedno sa ostalim kompanijama-članicama, koristili smo obnovljive izvore energije iz solarnih elektrana i postrojenja na biomasu. Na ovaj način, na nivou sistema Delta Holding, smanjili smo emisiju CO2 za 30.460 tona, što je ekvivalentno apsorpciji 1,4 miliona stabala godišnje. Strateški cilj našem kompanije je da do 2030. godine 60% energije dobijemo iz obnovljivih izvora i da smanjimo emisiju štetnih gasova za 50%.

Kao i prethodnih godina, bili smo posvećeni i razvoju korporativne kulture, promovisali jednakost i različitost. Sa veliko radošću, zajedno smo se sarađivali na višedecenijskim humanitarnim projektima koji pružaju pomoć i podršku društvenoj zajedinici. U 2023. godini proširili smo projekte koji doprinose razvoju poljoprivrede i ruralnih zajednica.

„Kada je u pitanju društveni aspekt održivosti, istakla bih veliki doprinos zajednici. Proširili smo projekte Naše selo i Digitalno selo čiji je cilj modernizacija poljoprivredne proizvodnje. Projekat je obuhvatio 150 gazdinstava, a krajem 2023. uključili smo i četvrto selo Ključ. Zajedno sa partnerima na projektu Digitalno selo, razvijamo Mokrin-Sense digitalnu aplikaciju za proizvođače. Digitalno selo deo je i FOSTER projekta Evropske Komisije za unapređenje sistema hrane. Ponosni smo i na projekat Treći roditelj u kojem učestvuju naši zaposleni, a čiji je cilj očuvanje bioloških porodica. Do sada je osnaženo 48 porodica i 79 dece“, istakla je Tijana Koprivica, naša direktorka održivog poslovanja.

Na događaju predstavljanja Izveštaja o održivom poslovanju, Aleksandar Janjušević, viši savetnik u Ministarstvu finansija, istakao je da u 2023. godini mali broj kompanija izveštava o nefinansijkim aspektima poslovanja, i podržao rad i praksu naše kompanije koja ovaj vid izveštavanja sprovodi već 15 godina zaredom.

Održivo poslovanje za nas nije samo trend, već predstavlja imperativ. Ceo izveštaj sproveden je u skladu sa međunarodno priznatom metodologijom Global Reporting Initiative (GRI).

„Ova metodologija je u skladu sa trenutnim zahtevima EU, koji će u narednom periodu postati rigorozniji, posebno u domenu precizne procene uticaja klimatskih i društvenih promena na finansijski rezultat kompanija“, izjavila je Danijela Mirković, rukovodilac odeljenja Revizije EY na panelu.

Najavili smo i razvoj Delta Sapiensa, prvog AI brend asistenta na prostoru Jugoistočne Evrope, koji će podržati razvoj naših zaposlenih i usvajanje novih znanja.

Uz višegodišnje iskustvo i predanost održivom razvoju, nastavićemo da postavljamo standarde u zelenoj gradnji kroz projekte kao što su Delta District, Delta Land i Delta Iron. Održivost je ključna za našu budućnost, stoga će naši projekti i dalje unapređivati zajednicu u kojoj živimo i radimo.